Voor wie:
Mensen kunnen het soms moeilijk hebben met zichzelf of problemen ondervinden in de omgang met anderen. Hierbij kunnen psychische klachten ontstaan zoals een sombere stemming, angstig zijn en piekeren. Maar er kunnen zich ook lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, maagklachten, benauwdheid en slaapproblemen voordoen. Het is dan goed om door een medisch specialist behandeld te worden, die kennis heeft van psychische problemen maar ook ervaring heeft met de lichamelijke aspecten die hierbij een rol kunnen spelen. Vervolgens wordt in het advies gesprek de verschillende behandelmogelijkheden met u besproken.
Om in aanmerking te komen voor behandeling in de Specialistische-GGZ moet er sprake zijn van een diagnose (geclassificeerd volgens de DSM). Hierbij kan gedacht worden aan een depressieve stoornis, angststoornis, een autisme spectrum stoornis of bijvoorbeeld ADHD. Als er nog geen diagnose is kan er vanuit het intakegesprek en psychiatrisch onderzoek bij Rishmind gekeken worden of er voldoende kenmerken zijn om de aanwezigheid van een diagnose nader te onderzoeken, bijvoorbeeld door middel van psychologisch testonderzoek. Onder ‘werkwijze en aanbod’ kunt u meer lezen over ons aanbod.
Mensen die meer zorg behoeven dan de afgesproken consulten of mensen die regelmatig in een ernstige crisis verkeren, zijn beter af bij een GGZ-instelling waar 24-uurs zorg geboden kan worden. Dit geldt ook voor mensen die ernstige verslavingsproblematiek of moeilijk beheersbare agressie als hoofdprobleem hebben.
Binnen onze praktijk is er de mogelijkheid om (een deel) van de behandeling uit te laten voeren door andere hooggekwalificeerde professionals met specifieke deskundigheid of expertise. U kan denken aan een (gezondheidszorg)psycholoog, een psychotherapeut of een sociaal psychiatrisch verpleegkundige. De behandelend psychiater blijft de eindverantwoordelijkheid dragen. Samen met u werken we aan een goed en spoedig herstel.
Wat mag u verwachten
In één of meer gesprekken worden uw klachten en hulpvraag samen met u in kaart gebracht door de psychiater. Soms wordt er gewerkt met vragenlijsten om meer zicht te krijgen op de problemen. Er kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van psychologisch testonderzoek om uw klachten, coping en persoonlijkheid nader in beeld te brengen. Er wordt u vervolgens een behandeladvies gedaan, waarin de verschillende mogelijkheden die aansluiten bij uw hulpaanvraag en klachten met u worden
besproken. In de meeste gevallen wordt er behandeling aangeboden bij de vrijgevestigde psychiater binnen onze praktijk die vaak kortdurend (gemiddeld 5 – 10 sessies) is en klachtgericht. Ook kan er gekozen worden voor langdurige medicamenteuze behandeling en ondersteuning.
Wanneer de klachten of benodigde behandeling niet binnen onze praktijk past , verwijzen we u terug naar uw huisarts of adviseren wij u hulp te zoeken bij andere hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg.
Uw behandelend psychiater is altijd bereid uw vragen over diagnose, behandelingsvorm, duur van de behandeling, medicatie of toekomstverwachtingen uit te leggen. Ook kan hij/zij u wijzen naar internetadressen, literatuur of waar u meer informatie kunt vinden.
Behandelovereenkomst
Uw behandelaar bespreekt samen met u het behandeladvies. Wanneer beiden akkoord zijn met dit advies en uw behandeling wordt aangevangen, wordt er een behandelovereenkomst gesloten en ondertekend. Bij het bespreken van deze overeenkomst worden eveneens de belangrijkste praktijkvoorwaarden met u doorgenomen. Gedurende de behandeling wordt de voortgang hiervan en de behandelovereenkomst met u geëvalueerd.